paskolosSkolinimas ir skolų padengimas jau nuo seno yra viena pagrindinių bankinių veiklų. Jomis nuo seniausiųjų amžių užsiima ne tik tam skirtos institucijos, bet ir fiziniai asmenys. Pastaraisiais metais vis populiarėjant įvairiems su bankais nesusijusiems paskolų finansavimo metodams, išsiskiria ir sutelktinio finansavimo platformos, kurios pamažu tampa realia grėsme kreditų bendrovėms. Tačiau kiek ta grėsmė yra reali ir ko išties derėtų baimintis?

Sutelktinio finansavimo platformos veikia minios finansavimo principu. Tai reiškia, kad žmogus, kuriam reikalinga paskola, jos poreikį užregistruoja specialioje platformoje. Atsakius į įvairius klausimus yra patikrinamas vartotojo kreditingumas. Informacija apie prašomą paskolą ir skolininko reitingus yra pateikiama skolintojams. Šiuo atveju skolintojai – fiziniai asmenys, kurie savo asmenines lėšas įvairiomis sumomis platformos pagalba skolina to prašantiems žmonėms. Taip skolininkams sumažėja rizika, kad paskolos bus neatiduotos, mat jos būna paskirstomos bet keliasdešimt ar kelis šimtus finansuotojų (priklausomai nuo paskolos sumos).

Taigi, kame slypi rizika, žvelgiant iš paskolos gavėjo pusės? Pirma, niekas negarantuoja, kad paskola bus išduota. Sutelktinio finansavimo platformos veikia taip, kad patys jų vartotojai pasirenka, ar nori, kad jų pinigais būtų dengiamos tam tikros paskolos. Antra, paskolos gavimo laikotarpis vistiek lieka neapibrėžtas. Prireikus papildomų lėšų čia ir dabar, to greičiausiai nebus, mat sutelktinis finansavimas yra daugiau laiko užimantis metodas. Kai kurių žmonių imamos paskolos, kurių paskirtis yra refinansuoti esamus įsiskolinimus, tik atbaido finansuotojus ir jie nenori prisiimti galimų įsipareigojimų. Negana to, sutelktinio finansavimo platformos Lietuvoje yra pakankamai naujas reiškinys, todėl jomis yra naudojamasi ganėtinai vangiai. Populiarumo stoka neretai tampa viena iš priežasčių, kodėl gauti paskolą tokiais kanalais yra ganėtinai sunku.

Dėl šios priežasties, prireikus refinansuoti esamą skolą, paskolos turėtų būti imamos arba iš specialių kreditų institucijų, arba iš bankų. Žinoma, be to svarbu ir planuoti savo finansus bei įsitikinti, kad paskolų atidavimo terminas nė vienu atveju nebus pavėluotas. Mat vėluojant apmokėti turimus įsipareigojimus gresia dar didesnės nei iš anksto numatyta palūkanos. Todėl protingas skolinimasis yra pats geriausias būdas atsikratyti potencialiai didesnių išlaidų ateityje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *