photo1momentKai ieškome specialisto kokiam nors darbui atlikti, dažniausiai norime, kad jis būtų patyręs, profesionalus ir turėtų didelį patenkintų klientų ratą. Nors daugumai darbų būtent toks specialisto apibūdininimas tiktų, tačiau ieškant fotografo reikėtų apsvarstyti keletą kitų kriterijų ir nuspręsti, ar jums tikrai reikalingas geriausias fotografas šalyje.

Visų pirmiausia reikia įvertinti, kokio sudėtingumo yra užduotis, kurią skirsite fotografui. Su profesija nesusipažinusiam žmogui gali atrodyti, kad nesvarbu, ką fotografuosi – darbas vis tiek vienodas. Tačiau tai klaidinga nuomonė. Gyvūnus sunkiau fotografuoti, nei žmones. O žmones sunkiau fotografuoti, nei nejudančius objektus. Dar reikia įskaičiuoti šias aplinkybes: sesija vyks patalpose ar lauke?

Jei lauke, kokios oro sąlygos? Jei bus fotografuojami žmonės, koks jų skaičius? Ar bus reikalingas retušavimas? Jei taip, kokio lygio? Ar reikalingi efektai? Jei jūsų geidžiama fotosesija vyks ypač sunkiomis sąlygomis, tuomet patyręs fotografas būtų saugesnis variantas. Tačiau kas, jei viskas nėra taip sudėtinga?

Jauni, nepatyrę ir vis dar besimokantys amato fotografai gal ir nėra susidūrę su sunkiomis aplinkybėmis, tačiau jie turi ir savų pliusų: už darbą jie ima mažesnį atlyginimą, turi daugiau šviežių idėjų ir energijos, siekdami pripažinimo ir gerų atsiliepimų dirba ypač kruopščiai. Kruopštus darbas – pagrindinė fotografų reklama ir kelias link žinomumo. Nereikėtų nuvertinti jų vien dėl patirties stokos: o kas, jei radote tikrą talentą?

Visgi, samdant naujoką reikėtų patiems su juo daugiau padirbėti ir labai aiškiai apibūdinti, ko tikitės. Veteranas fotografas galbūt iš pusės žodžio supras, ko norite, nes tokį darbą darė jau šimtus kartų, tačiau mokinys gali lengvai pasimesti arba suprasti užduotį visai kitaip. Stenkitės būti kuo konkretesni ir nedviprasmiški.

Taigi, jei sprendžiate, kokio lygio fotografą samdyti, apsvarstykite šiuos kriterijus: darbo sudėtingumą, jūsų biudžetą ir norą/nenorą eksperimentuoti. Jei nuspręsite samdyti rinkos senbūvį, patogiausia jo ieškoti per Google.lt paieškos sistemą – geriausieji bus viršuje. Jei visgi norite padirbėti su maksimalistišku naujoku, pamėginkite jo ieškoti interneto forumuose ar skelbimų lentose: fotografų skelbimai lengvai randami šiose platformose.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *