saldytuvu remontasŠaldytuvas – vienas svarbiausių kasdien naudojamų buities prietaisų. Tiesa, jei norite, kad šaldytuvas savo nepriekaištingu darbu džiugintų jus ne vienerius metus, privalote pasirūpinti tinkama gaminio eksploatacija. Pastebėję pirmuosius gedimo požymius, nešvaistykite laiko veltui – laiku atliktas buitinės technikos remontas padės išvengti rimtų problemų ateityje.

Visų pirma išrinkite šaldytuvui tinkamą vietą. Jis negali stovėti šalia radiatorių ar kitų šilumos šaltinių, įskaitant ir saulės spindulius. Šaldytuvo nepatariama pristumti prie pat sienos, kadangi bus sutrikdytas oro kelias link kondicionieriaus. Prietaiso eksploatacija draudžiama ir itin drėgnoje patalpoje, t. y. kambaryje, kuriame drėgmės lygis viršija 80 proc. Karštoje patalpoje stovintis šaldytuvas sunaudos kur kas daugiau elektros energijos. Geriausias sprendimas – patalpa, kurios temperatūra svyruoja nuo 15 iki 30 laipsnių. Parinkę tinkamą vietą naujam šaldytuvui, galėsite būti tikri, kad artimiausiu metu buitinės technikos remontas aplenks jūsų namus.

Į šaldytuvą nepatariama dėti karštų maisto produktų – palaukite, kol šie visiškai atvės. Jei šaldytuvas apledėjo, nieko nelaukdami prietaisą atšildykite, kadangi storas ledo sluoksnis trukdo normaliam šaldytuvo darbui ir tolygiam šalčio pasiskirstymui. Tuo pačiu didėja ir elektros energijos suvartojimas. Pasistenkite be reikalo šaldytuvo nešildyti, t. y. dėdami į jį maisto produktus, atviras dureles laikykite neilgiau nei kelias sekundes. Taip pavyks užtikrinti tinkamą prietaiso darbą, be to, ant vidinio šaldytuvo dalių susikaups mažiau leido.

Labai svarbu nustatyti tinkamą temperatūrą. Nepamirškite, kad skirtingiems šaldytuvo skyriams taikomos skirtingos sąlygos. Bendra šaldytuvo temperatūra turėtų būti ne žemesnė nei nulis laipsnių ir ne aukštesnė nei 5 laipsniai – tai optimaliausia temperatūra, užkertanti kelią bakterijų dauginimuisi ir užtikrinanti sulėtėjusius maisto produktų gedimo procesus.

Specialistai rekomenduoja šaldytuve laikomą maistą uždengti arba suvynioti į specialią maistinę plėvelę – taip išsaugosite estetinę produktų išvaizdą ir užtikrinsite maistinių savybių išlikimą. Be to, uždengti produktai yra apsaugoti nuo nemalonių kvapų. Šaldytuvo negalima apkrauti – viduje privalo likti erdvės tinkamai oro cirkuliacijai.

Daugelis šiuolaikinių šaldytuvų yra sukonstruoti taip, jog skirtingose prietaiso dalyse išsaugoma skirtinga temperatūra, tai reiškia, kad skirtingos maisto produktų grupės turėtų būti laikomos skirtingose šaldytuvo vietose. Šviežią mėsą ir žuvį patariama laikyti viršutinėje lentynoje. Ten pat laikomi ir sūriai bei sviestas. Apatinėje šaldytuvo dalyje turėtų būti saugomi vaisiai ir daržovės. Paprastai čia įmontuojami specialūs stiklu dengti stalčiukai. Šaldytuvo durelėse įmontuotos lentynos pritaikytos įvairių tipų gėrimams – čia galite laikyti tiek vaisvandenius, tiek pieną ar kefyrą. Nepamirškite, kad daugelis pieno produktų, pvz., grietinė, labai lengvai sugeria kvapus, todėl jų nepatariama dėti šalia aštrų kvapą turinčių maisto produktų.

Daugelis šaldytuvų skleidžia nemalonų triukšmą, kurį sukelia kompresorius. Kai temperatūra pasiekia numatytą lygį, kompresorius išsijungia ir triukšmas sumažėja. Spragtelėjimas reiškia, kad šiluminė šaldytuvo relė įjungia arba išjungia kompresorių. Čiurlenimas girdimas tuomet, kai vamzdeliais yra cirkuliuojamas šaldantis agentas. Daugeliu atveju šaldytuvo skleidžiamą triukšmą galima sumažinti paprastomis priemonėmis: patikrinkite, ar šaldytuvo lentynos ir stalčiai yra tinkamai sudėti, įsitikinkite, kad kondensatoriaus vamzdelis ant galinės prietaiso sienelės nėra deformuotas, kad šaldytuvas stovi lygiai ir jo kojelių aukštis yra sureguliuotas.